Everything comes to an end...

Det sägs ju att man inte kan uppskatta något till fullo förrän man förlorat det. Precis så är känslan nu, när hela mitt liv, min mening, blivit upp och ner vänt. Trots att man kunnat ana det, att ingenting varar för evigt, så har man inte tagit det till sig sitt hjärta. Allting har ett slut, hur ogärna man än vill förstå det. Livet kommer bli ett stort nöje fattigare men Oskar kommer få en timme mer sömn om vardagskvällarna för Zach Braff, JD, har bestämt sig för att gå vidare i livet och därmed lämna sin plats i Scrubs vakant.

En liten del av mig dör.

/bigboyoskar


Halleluja

Imorgon är det trettondagen och därför passar det bra att ge er läsare lite upplysning om vad trettondagen är och varför vi firar den. Så här kommer det, direkt saxat från wikipedia, en kort text om denna kristna högtidsdag.

Trettondedag jul eller trettondagen är den trettonde dagen efter (och inklusive) juldagen, d.v.s. den 6 januari. Om man inte räknar med juldagen blir 6 januari den tolfte dagen efter juldagen och i äldre svenska talades det om såväl tolftedag som trettondag jul. I Storbritannien kallas dagen Twelfthday eller Epiphany. I Tyskland kallas dagarna mellan juldagen och trettondagen die Zwölften.

Trettondedag jul är den sista stora helgdagen i det kyrkliga firandet av julen. Den definitiva slutpunkt sätts i SverigeTjugondedag Jul, dvs Trettondedagens s.k. oktavdag en vecka senare. Trettondedagens äldsta namn var epifania eller epifaniadagen ("uppenbarelsedagen"), och den blev en kyrklig högtidsdag under 300-talet. I likhet med den äldre österländska kyrkan firar den grekiska kyrkan fortfarande denna dag till minne av Kristi dop. Även inom den västerländska kyrkan firades ursprungligen dagen som Kristi dopdag (därav namnet Balneatio), men med detta förband kyrkan också minnet av hans uppenbarelse ("epifani") för den hedniska världen. Denna uppenbarelse representerades av de tre vise männen och därav det äldre namnet Tre konungars dag, under vilket den fortfarande firas i t.ex. Antillerna. Under medeltiden blev dagen i väst helgad uteslutande åt uppenbarelsen vilket den fortfarande är inom den romersk-katolska och lutherska kyrkan, och dagen betraktas där som missiones särskilda dag. De s.k. stjärngossarna framträdde ursprungligen i de dramer och mysteriespel som framfördes på trettondedagen.

Samtidigt som trettondagen avslutar julfirandet inleder den också den s.k. epifaniatiden som (beroende på när påsken infaller) varar under högst sex söndagar fram till fastan.

I spansk tradition heter dagen El dia de los Reyes magos, de tre vise männens dag, och firas den 6 januari. Den 5 januari ställer barnen ut sina gamla skor på förnsterblecket och när de vaknar morgonen därpå ligger där julklappar i stället.

Sådär, känn er upplysta. Och trettondagen är inte bara en högtidsdag, det är även sista dagen på mitt jullov...

/bigboyoskar


RSS 2.0